![](/media/lib/207/n-mozg-hologram-cf505f1173c920d559e36f5195022d9a.jpg)
U nastolatków z cukrzycą typu 2. występują zmiany dot. istoty szarej
20 czerwca 2016, 10:30U nastolatków z cukrzycą typu 2. występują zmiany w ogólnej objętości substancji szarej, a także zmiany w ilości substancji szarej w regionach powiązanych z widzeniem i słyszeniem, pamięcią, emocjami, mową, podejmowaniem decyzji oraz samokontrolą.
![](/media/lib/260/n-eoconfuciusornis-b5d46845df585c72fcf9847dd6f593e2.jpg)
Keratyna i melanosomy w skamieniałości sprzed 130 mln lat
22 listopada 2016, 12:24Chińsko-amerykański zespół odkrył keratynę i melanosomy zachowane w skamieniałości wczesnego ptaka Eoconfuciusornis sprzed ok. 130 mln lat. To poszerza zakres czasu, na jaki oryginalne cząsteczki mogą zostać zachowane.
![](/media/lib/87/n-388889060_6f8f435ec6-752cccf17890f6fc5ccec76d5666e29f.jpg)
Najdroższy lek świata wycofany z obiegu
24 kwietnia 2017, 11:16Najdroższy na świecie lek zostaje wycofany z obrotu. Terapia genetyczna Glybera została opracowana przez firmę uniQure z Amsterdamu i w 2012 roku zyskała pięcioletnią akceptację na terenie Unii Europejskiej. Lek miał radzić sobie z rzadkim wrodzonym niedoborem lipazy lipoproteinowej (LPDP). Jego pojedyncza dawka kosztowała 1 milion euro.
![](/media/lib/135/n-usmiech-392c5d3a59063976852765fa02c1f977.jpg)
Lepiej wsłuchiwać się w emocje niż je oglądać
11 października 2017, 05:09Ludzie trafniej odczytują emocje innych, kiedy słuchają, nie patrząc.
![](/media/lib/257/n-aborygen-b0065b46b50b5cab60c3e8a7ed43abe2.jpg)
Zbadano największą rodzinę języków łowców-zbieraczy
28 marca 2018, 11:25Międzynarodowy zespół naukowy zaadaptował modele komputerowe służące śledzeniu rozprzestrzeniania się wirusów do prześledzenia źródeł największej na świecie rodziny języków łowców-zbieraczy, języków pama-nyungan z Australii. Obecnie istnieją 282 języki pama-nyungańskie, które mają łącznie 30 000 użytkowników.
![Anatomia mózgu](/media/lib/126/n-anatomia-mozg-b1e3c40b363a79e0b4ebc41def7c094a.jpg)
Drzemki pozwalają lepiej przetwarzać podświadome informacje
9 października 2018, 08:26Jak donosi Journal of Sleep Research, powiedzenie „muszę się z tym przespać” ma swoje podstawy naukowe. Uczeni z University of Bristol przeprowadzili badania, których celem było sprawdzenie, czy w czasie krótkiej drzemki nasz mózg przetwarza podświadome informacje i jak wpływa to na nasze zachowanie i czas podejmowania decyzji.
![](/media/lib/342/n-ciezarnapali-79631c2cc50e8784ac8eeb6cb9e9847f.jpg)
Palące ciężarne przyczyniają się do śmierci swoich dzieci
11 marca 2019, 11:10Pierwsze wnioski płynące ze współpracy pomiędzy Seattle Children's Research Institute a analitykami danych z Microsoftu są takie, że matki palące papierosy w czasie ciąży narażają swoje dziecko na nagłą śmierć łóżeczkową. Z badani opublikowanych na łamach pisma Pediatrics wynika, że wraz z każdym wypalonym papierosem ryzyko śmierci niemowlęcia zwiększa się o 0,07%.
![](/media/lib/356/n-lasy-e7bd82fb9d062ba312560f453e6c42d5.jpg)
Dodatkowy miliard hektarów lasu da ludzkości czas na wprowadzenie zmian
5 lipca 2019, 11:02Pojawiają się coraz większe obawy o to, że ludzkość może doprowadzić do nieodwracalnych katastrofalnych zmian klimatycznych. Wiele wskazuje na to, że potrzebne są radykalne działania, na ich przeprowadzenie zostało niewiele czasu, a nikt nie kwapi się, by działania takie rozpocząć
![](/media/lib/377/n-mleko-z-butelki-5ab0cd046f1816926935d77c0d66f14e.jpg)
Dzieci pijące pełnotłuste mleko są szczuplejsze niż dzieci pijące mleko odtłuszczone
2 stycznia 2020, 12:43Naukowcy z University of Toronto i innych kanadyjskich instytucji naukowych stwierdzili, że dzieci pijące pełnotłuste mleko są narażone na mniejsze ryzyko wystąpienia u nich nadwagi i otyłości, niż dzieci pijące mleko o zmniejszonej zawartości tłuszczu.
![](/media/lib/410/n-prochnica-35018ecf6486f7d3fd34fcd64b12f495.jpg)
Próchnica dokuczała naszym przodkom już 9 tys. lat temu
6 lipca 2020, 11:46Na zębach ludzi, żyjących niemal 9 tys. lat temu na terenie dzisiejszej Polski, naukowcy wykryli ślady próchnicy. Najstarsze oznaki tej bakteryjnej choroby mogły być efektem spożywania owoców i miodu - przypuszczają badający to zjawisko naukowcy z UKSW w Warszawie.